Ναοί και Μοναστήρια

Ναοί και Μοναστήρια

Ξωκλήσια διάσπαρτα στους ελαιώνες, παλαιοχριστιανικές βασιλικές, βυζαντινά μοναστήρια ίδια με φρούρια. Οι πηγές αναφέρουν ότι οι μοναχοί που έφυγαν από την Κωσταντινούπολη τον 9ο αιώνα, λόγω της εικονομαχικής έριδας, βρήκαν καταφύγιο στη Λέσβο και θεμελίωσαν λαμπρές μονές. Σήμερα, το νησί είναι ένας από τους πιο γνωστούς προορισμούς για εκκλησιαστικό τουρισμό. Οι εκκλησίες και οι μονές αμέτρητες, εδώ περιγράφουμε ένα ελάχιστο ενδεικτικό δείγμα.

Μια εκκλησία που χρονολογείται στο πρώτο μισό του 5ου αιώνα και μαρτυρά την ακμάζουσα χριστιανική κοινότητα των πρωτοχριστιανικών χρόνων στο νησί είναι αυτή του Αγίου Ανδρέα στην Ερεσό. Αν και η διώροφη βασιλική σώζεται πλέον σε ερειπιώδη κατάσταση, εξακολουθεί να εντυπωσιάζει το ψηφιδωτό στο μεσαίο κλίτος.

Από τα ερείπια των πρωτοχριστιανικών χρόνων στο μεγαλύτερο προσκύνημα του νησιού! Κοντά στην κωμόπολη Μανταμάδος βρίσκεται το βυζαντινό Μοναστήρι Ταξιάρχη Μιχαήλ, που ερημώθηκε πιθανότατα με την κατάληψη του νησιού από τους Τούρκους και ανοικοδομήθηκε πλήρως το 1879. Πετρόκτιστο, με εντυπωσιακό τέμπλο και αμέτρητους θρύλους!

Η Μονή Λειμώνος βρίσκεται στο κέντρο της Λέσβου και σε απόσταση 14 χλμ. βορειοδυτικά της Καλλονής, σε ένα εύφορο λεκανοπέδιο, που αποτέλεσε καταφύγιο για τους ντόπιους σε δύσκολες ώρες. Ιδρύθηκε στους βυζαντινούς χρόνους και ο επίσκοπος Μηθύμνης Ιγνάτιος την ανασυγκρότησε το 1527. Επισκεφθείτε την γιατί εκεί ιδρύθηκε και άνθησε η Λειμωνιάδα Σχολή τον 16ο αιώνα, θύλακας γραμμάτων στην τουρκοκρατούμενη Λέσβο, για το πλούσιο μουσείο της και για τα πάμπολλα εκκλησάκια που την περιτριγυρίζουν, αφιερώματα πιστών.

Αφήστε μια απάντηση