Ιαματικά Λουτρά στη Λέσβο

Ιαματικά Λουτρά στη Λέσβο

Οι γεωλογικές ανακατατάξεις προίκισαν τη Λέσβο με πολλές ιαματικές πηγές, οι οποίες επηρέασαν τη ζωή του νησιού. Οι πρώτοι οικισμοί της προϊστορίας δημιουργούνται κοντά στα «θαυματουργά» νερά. Σήμερα, εκσυγχρονισμένες ή μη, προσφέρουν μια μοναδική ιαματική εμπειρία στο σύγχρονο ταξιδιώτη.

Οι Θερμές Πηγές Θερμής κρύβουν, εκτός από ιαματικές ιδιότητες, και λαμπρή Ιστορία. Αξίζει να τις επισκεφθείτε ακόμη και αν δεν ενδιαφέρεστε για ιαματικό μπάνιο, για να ψηλαφίσετε το παρελθόν του τόπου. Η περιοχή άκμασε την Ελληνιστική εποχή, ενώ οι Ρωμαίοι έκαναν τα λουτρά μέρος της καθημερινότητάς τους. Αρχαίοι ναοί, μέλη των οποίων χρησιμοποιήθηκαν σε μεταγενέστερες κατασκευές, θολωτά κτίρια που χτίστηκαν επί Τουρκοκρατίας από πασάδες που λάτρεψαν τη Λέσβο, το ξενοδοχείο Σάρλιτζα Πάλλας σε σχέδια Γάλλων αρχιτεκτόνων που φιλοξένησε τον Βενιζέλο, ψιθυρίζουν Ιστορία! Οι σύγχρονες λουτρικές εγκαταστάσεις είναι ένα ανακαινισμένο κτίριο με ατομικούς λουτήρες δίπλα στο Σάρλιτζα. Η θερμοκρασία του νερού είναι 49,9ο C, ενώ η πηγή χαρακτηρίζεται ως σιδηρούχος θερμή αλιπηγή.

Ιαματικά Λουτρά στη ΛέσβοΟι Θερμές Πηγές Θέρμα Κόλπου Γέρας ή Λουτρά Κόρφου βρίσκονται μόλις λίγα χιλιόμετρα από τη Μυτιλήνη. Σε προηγούμενες εποχές, αραμπάδες και βάρκες που άραζαν στις προβλήτες του ήσυχου κόλπου έφερναν εδώ τον κόσμο της πρωτεύουσας για το ζεστό του μπάνιο. Η θερμοκρασία του νερού είναι 39,7ο C και η πηγή χαρακτηρίζεται ως χλωρονατριούχος. Εντυπωσιακή είναι η χαβούζα, με τα παράθυρα που βλέπουν τη θάλασσα και τους μαρμάρινους και πέτρινους κρουνούς.

Η θερμοπηγή της Εφταλούς βρίσκεται στη βόρεια ακτή της Λέσβου, πολύ κοντά στη Μήθυμνα. Τα ιαματικά νερά αναβλύζουν δίπλα στη θάλασσα, από ανδεσιτικούς τόφους και κροκαλοπαγή. Η θερμοκρασία του νερού είναι 46,5ο C και με ραδιενέργεια 14,7 MACHE αποτελεί την πιο ραδιενεργή πηγή της Λέσβου. Το κτίριο των λουτρών, με το μακρόστενο καμπυλωτό θόλο από το 17ο αιώνα και μικρούς φωταγωγούς, προσφέρει μια παραμυθένια εμπειρία. Άλλοι τέσσερις λουτήρες στο διπλανό ανακαινισμένο κτίριο προσφέρουν μια πιο σύγχρονη εκδοχή του θερμαλισμού.

Οι Θερμές Πηγές Πολιχνίτου είναι από τις θερμότερες στην Ευρώπη, χλωριο νατριούχες και με θερμοκρασία να κυμαίνεται μεταξύ 62ο C και 86ο C και βρίσκονται 1χλμ. νοτιοανατολικά της κωμόπολης Πολιχνίτου, με δύο πισίνες και σύγχρονες εγκαταστάσεις. Συστήνονται για τη θεραπεία ρευματισμών και αρθροπαθειών.

Η θερμοπηγή του Λισβορίου, κρυμμένη μέσα στους ελαιώνες, αναβλύζει από ηφαιστειακά κροκαλοπαγή και ηφαιστειακούς τόφους. Έχει θερμοκρασία νερού 69ο C και παρόμοια χημική σύσταση με τις πηγές του Δήμου Πολιχνίτου. Υπάρχουν δύο πισίνες, η μία σε χρήση από την Τουρκοκρατία!

Αφήστε μια απάντηση