Γιορτές και Πανηγύρια στη Λέσβο

Γιορτές και Πανηγύρια στη Λέσβο

Όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, έτσι και στη Λέσβο τα πανηγύρια είχαν ανέκαθεν πρωταγωνιστικό ρόλο στην κοινωνική, πολιτισμική και οικονομική ζωή του τόπου. Μερικά πανηγύρια έχουν περισσότερο τοπικό χαρακτήρα, ενώ άλλα είναι πολυήμερα και πολυπληθή, προσλαμβάνοντας «υπερτοπική» διάσταση. Μέχρι το 1922, τα μεγάλα αυτά πανηγύρια συγκέντρωναν πλήθη επισκεπτών από χριστιανικές κοινότητες της Μικράς Ασίας, κυρίως τη Σμύρνη και το Αϊβαλί. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν το πανηγύρι της Παναγίας στην Αγιάσο, καθώς και το πανηγύρι του Ταξιάρχη στο Μανταμάδο. Χιλιάδες προσκυνητές προσέρχονται πεζή την παραμονή, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα που κάθε πιστός αξίζει να τη ζήσει.

Μετά τη δεκαετία του ’50 εμφανίζεται στην ιστορία της Λέσβου μια δεύτερη ακολουθία εθίμων, που συνδέονται με την «κουλτούρα του αλόγου» και σταδιακά αποκτούν μεγάλη διάσταση. Οι αναβάτες στολίζουν τα άλογά τους με ιδιαίτερη καλαισθησία, ενώ συναγωνίζονται μεταξύ τους στην επίδειξη, τις φιγούρες και το χορό. Μάλιστα, σε πολλά πανηγύρια πραγματοποιούνται ιπποδρομίες με συμμετοχές από όλο το νησί.

Τα μεγάλα πανηγύρια με υπερτοπικό χαρακτήρα που αποτελούν μέχρι σήμερα κεντρικό σημείο αναφοράς στην κοινωνική και θρησκευτική ζωή του νησιού είναι το πανηγύρι της Παναγίας το Δεκαπενταύγουστο στην Αγιάσο περιδιαβείτε το νησί υπό τους ήχους του σαντουριού. Αναζητήστε τους καταπληκτικούς οργανοπαίχτες του νησιού και γλυκαθείτε από τους ήχους του. Το μελωδικό αυτό όργανο, από τα μεγάλα αστικά κέντρα της Μικράς Ασίας, «περνά» στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και ριζώνει για τα καλά στη φιλομέλωδη Λέσβο. Μαγική η περιφορά του Επιταφίου στο χωριό Ασώματος, υπό τους ήχους του σαντουριού!

Γιορτές και Πανηγύρια στη Λέσβο

 

Το Τάμα στο Γέρο

Γιορτή του Κάστανου στην Αγιάσο

Αγία Παρασκευή

Αφήστε μια απάντηση